Skærmbillede 2017-08-24 kl. 14.32.53

Værestedet Fundamentet blev i 1998 etableret af pioneren Thorkild Vestergård-Hansen, der  på sine ture som buschauffør, ned af Holmbladsgade havde observeret et behov for et værested Særligt for enlige mænd – på en social deroute, som ham selv, og hvor brugerne i hyggelige, hjemlige omgivelser kunne få en snak, lidt mad og en varm kop kaffe. Ikke mindst et “helle” fra det til tider hårde liv på gaden.

Thorkild etablerede værestedet i to små tidligere cykelforretninger. Det var med stor succes og stedet blev således dagligt besøgt af mange brugere. Desværre blev Thorkild ramt af cancer og i en alt for tidlig alder gik han bort.

Værestedet Fundamentet bliver i  2017 stadig flittigt besøgt, og har siden 2010 været ledet af socialpædagog Lene Glaser, som stadig forsøger at drive værestedet i Thorkilds ånd. Og selvom om de fysiske rammer er begrænsede, prøver værestedet at rumme de fleste – også mange forskellige nationaliteter. I 2016 var der således besøgende fra 22 forskellige lande.

Værestedet Fundamentet blev indtil januar 2016 en del af organisationen Kirkens Korshær.

Værestedet Fundamentet prøver at være et “helle” for og rum for mennesker, der har brug for bl.a. varme og omsorg. Målgruppen er misbrugere, hjemløse, psykisk syge, socialt udsatte, skæve eksistenser, og ensomme – både mænd og kvinder.

Alle er velkomne uanset nationalitet, religion, seksualitet m.m. Der er plads i værestedet til alle, der giver plads til andre.

Værestedet Fundamentet er pr. 1. januar 2017 røgfrit, men der må ryges udenfor, hvor vi har cafémøbler og smuk bevoksning.

Der tilbydes dagligt dejlig frokost, kaffe, the og saftevand og ofte hjemmebagte kager eller brød. Derudover tilbydes hver anden torsdag et måltid varmt hjemmelavet aftensmad.

Der kan på Værestedet Fundamentet også hviles på sofaerne, der er hyggeligt samvær i trygge hjemlige rammer, brobygning til myndighederne, bisidder tilbud, hjælp til NemId, samt anden assistance af uddannet socialrådgiver. Personlig post kan modtages – pr. c/o adresse. Det er muligt at fejre fødselsdage på værestedet, ligesom vi deltager i begravelser,  går på sygebesøg, hjemmebesøg m.m.

Der arrangeres ture også ud ad huset og der afholdes traditionsrige arrangementer som f.eks. påskefrokost, julefrokost, sommerfest m.m.

Vi stiller på værestedet også computere, hovedtelefoner, avis og TV til rådighed for brugerne. Derudover spiller vi banko, har brætspil og masser af bøger til fri afbenyttelse.

Særligt for grønlandske brugere, abonneres der på Sermitsiaq – ligesom der bestræbes på at fremstille grønlandsk inspireret mad engang imellem.

Det er tilladt at medbringe hund, dog altid i snor. Vi kan højst rumme tre hunde af gangen – en i hvert sit lokale. Samarbejdet med “GADEKRYDSET” gør, at der altid er hundemad, godbidder og hundetilbehør til rådighed.

På gensyn i Værestedet Fundamentet