Fedtekælderen fylder 60 og fejrer med manér


Tirsdag den første september inviterede Fedtekælderen til rund fødselsdagsfest med fedtemadder tilberedt af Noma og festlige indslag og farverige optrædener.

Af: Martin Lundager Pedersen

Ordet ”institution” bliver nogle gange brugt i flæng, men efter 60 års hjælpende arbejde til fordel for nogle af Københavns mest udsatte mennesker er ordet i lige netop dette tilfælde ganske passende, når man skal beskrive Fedtekælderen.

Stedet har været et samlingspunkt for dem, der har brug for en hjælpende hånd, fra dets begyndelse, hvor ensomme mænd kunne komme forbi og købe en fedtemad til 13 øre. Med tiden har stedets brugergruppe ændret og udviklet sig fra hovedsageligt at bestå af etnisk danske og grønlandske mænd til også at omfatte kvinder og fattige migranter. De har været et holdepunkt i folks liv lige fra de tidlige år, hvor Christianshavn bedst kunne beskrives som et slumkvarter, til i dag, hvor de stigende boligpriser har gjort, at mennesker uden mange midler ikke kan bo der længere.

(Fra venstre) Hanne Okwera (leder, Drejervej), Julie A. Schou (fundraiser, Sekretariatet) og Sharon Parker (leder, Fedtekælderen)

Alligevel er Christianshavn stadig – måske på grund af sin historie som værende et rummeligt kvarter – et område, hvor mange socialt udsatte mødes og socialiserer, og derfor er Fedtekælderens arbejde stadig lige så vigtigt den dag i dag, som det var, da de slog dørene op tilbage i 1960.

De har været der for dem, de andre ikke vil lege med, som Kim Larsen så fint beskrev det, i tykt og tyndt;

De er i sandhed en institution.

Fest, forsigtighed og folkelig underholdning

Derfor var det også en selvfølge, at fødselsdagen skulle markeres, og det blev på årets første – men solrige – efterårsdag. Alle, der havde lyst til at komme, var inviteret. Men på grund af corona-pandemien blev der sørget for, at der var god luft mellem dem, der mødte op, og alle fik sprittet deres hænder af ved indgangen til festlighederne.

Der var fra politiets og kommunens side givet tilladelse til, at Overgaden oven Vandet kunne blive lukket af i den ende, hvor Fedtekælderen ligger, så der var plads til at sætte en scene op. I løbet af dagen blev der holdt taler og fremført musikalske indslag. Af sidstnævnte opdtrådte INUANIMA, Anna Eltard, Trio 413 og Niels Spillemand og co.

INUANIMA optræder

Også komikerduoen Anne Marie Helger og Peter Larsen kiggede forbi som de to søstre Ruth og Randi og underholdt de fremmødte. Derudover havde Trygfonden tidligere på året doneret 113.000 kr. til, at Fedtekælderen kunne holde søn- og helligdagsåbent. Dette skulle naturligvis også markeres med en officiel check-overrækkelse på fødselsdagen.

Christianshavn står sammen om Fedtekælderens arbejde

Helt generelt fik man som deltager til festen et indtryk af, at kvarteret virkelig står sammen om Fedtekælderen og dens arbejde. Lagkagehuset på Christianshavns Torv havde doneret fødselsdagskagen, gourmetrestauranten Nomas kokke havde lavet fedtemadder, som blev sendt over til festen, avisen Christianshavns Kvarter sendte et kamerahold forbi, og Fedtekælderens husorkester, Trio 413, gav den gas på scenen.

Fedtemadder fra Noma og kage fra Lagkagehuset

Fedtekælderens brugere, deres støtter og almindelige christianshavnere gjorde alle deres for, at den 60-års fødselsdag nok skal blive husket i en rum tid frem. I hvert fald de næste 10 år, til vi endnu engang samles for at fejre stedets historie og dets arbejde til fordel for dem, der har allermest brug for et rum, hvor de kan komme og blive værdsat for at være præcis, som de er!

En stor tak til talerne, til de optrædende og til alle, der hjalp til med forberedelserne og udførslen af arrangementet. Uden jer kunne vi aldrig have gjort dagen så god, som den blev! Vi håber, at I fortsat har lyst til at yde den store indsats, I alle gør, til fordel for vores brugere. Mange tak for det! – Fedtekælderen.

Kig billederne herunder igennem for at få en fornemmelse af den gode stemning og alt det, du (hvis du da ikke deltog) gik glip af!


Tilmeld vores nyhedsbrev

Få besked om vores kommende events, ledige frivillige jobs og anden relevant information.