Kompasset viser vej for hjemløse udlændinge


Drømmen om en bedre fremtid har alle dage drevet mennesker ud i verden. Siden EU’s udvidelse i 2005 har drømmen drevet nogle øst- og centraleuropæere til bl.a. Danmark. Kirkens Korshær åbnede i 2013 Kompasset i København, som er et af de få steder, der er åbne for udenlandske hjemløse.

Af Martha Madsen

Nogle øst- og centraleuropæere klarer sig, finder arbejde, forsørger deres familie. Andre gør ikke. Hvis de ikke får hjælp, kan de gå til grunde på gaden. For det er psykisk drænende ikke at vide, hvor man skal sove. Om man kan sove trygt, om man bliver overfaldet eller berøvet. Hvilke nederlag morgendagen bringer. Man får angst eller udvikler et misbrug for at dulme frygten og glemme nederlaget.

– Det er svært at ryste af sig, når man ser et menneske gå i forfald, fortæller Jette Ramsøe fra Kompasset. I 2005 arbejdede hun på varmestuen i Stengade på Nørrebro i København. Her begyndte der pludselig at dukke mere eller mindre forhutlede mennesker op fra bl.a. Rumænien og Bulgarien.

Kun akutte behov

Kompasset rådgiver og vejleder de migranter, der ikke har andre steder at gå hen efter hjælp. Forklarer dem, hvad loven siger. Hjælper dem med at skrive et CV og sende jobansøgninger.

Jette Ramsøe forsøger også at hjælpe brugerne med at blive tilset af en læge eller en psykiater, for livet på gaden er hårdt for både psyke og krop. Flere dukker op på Kompasset med sår og helbredsproblemer, der kræver lægehjælp. Men hvis brugerens problem ikke er akut, har vedkommende ikke ret til hjælp.
– Der kommer flere med psykiske sygdomme. Nogle har sygdommen med hjemmefra, andre udvikler den her i Danmark, fordi livet på gaden er så hårdt, fortæller Jette Ramsøe.

Gaden slider

Som EU-borger har du ret til at søge arbejde i andre EU-lande, men hvordan gør man egentlig det? Hvordan registrerer du dig i det land? Hvilke kvalifikationer skal du have for at få et job? For en ressourcesvag person kan det være fuldstændigt uigennemskueligt. Derfor ender nogle migranter på gaden, og den slider dem op.
– De kommer ikke hertil for at sidde på en varmestue. De kommer, fordi de har hørt, at de kan finde arbejde, fortæller Jette Ramsøe.


Tilmeld vores nyhedsbrev

Få besked om vores kommende events, ledige frivillige jobs og anden relevant information.