”Vi gør meget ud af at danne os et indtryk af, hvem de mennesker, der kommer ind ad døren, er,” forklarer hun og fortsætter:
”Når man kender folk, er det også lettere at afkode folks sindelag. Hvis vi ved, at en person er lidt presset, kan vi sige til dem, at ”du skal måske lige sidde lidt alene ovre i et stille hjørne og få noget mad i ro og mag,” før de begynder at socialisere. Det gør, at vi tager nogle af de mindre konflikter, der altid opstår på sociale arbejdssteder, i opløbet.”
Regler: gode for omgangstonen, dårlige for kiwi-spisning
Der vil i socialt arbejde altid være udfordringer i at finde balancen mellem den gode tone og en rummelige tilgang til mennesker – også i YouPeople.
På en varmestue, der har mange forskellige etniciteter og kulturer repræsenteret, skal der selvfølgelig være plads til sproglige fejltrin og misforståelser, forklarer Tine. Men samtidig skal man også sørge for ikke at give rum til bevidst nedladende bemærkninger eller voldelig adfærd.
”Der er nogle ret klare grænser for, hvad man må, når man kommer i YouPeople. Sådan skal det være. Alle skal føle sig trygge her. Det gælder eksempelvis for groft sprogbrug. Hvis jeg hører en racistisk bemærkning, fortæller jeg den, der sagde det, at ”det er sidste gang, jeg hører den slags her!”.” slår Tine fast.
Det virker da også til, at alle er enige om vigtigheden af at kunne komme godt ud af det med hinanden. Mens de frivillige skænker kaffe og serverer pulled beef doneret fra en lokal kantine, sætter en af brugerne reggaemusik på. Og så går snakken ellers videre.
’M’ viser os, hvordan han mener, man skal spise en kiwi – med skallen! Alle kigger lidt skeptisk på ham, da han tager en bid direkte af frugten. Men da vi andre prøver det samme, bliver vi enige om, at det faktisk smager bedre på denne manér – dog på betingelse af, at den er produceret økologisk.
Velfærdsnassere? Absurd!
Under besøget i YouPeople bed jeg mærke i, hvor meget der blev grinet. Det var langt fra den stereotype forestilling (min stereotype forestilling?) om en varmestue, hvor folk sidder ensomme og triste med en tynd kop neskaffe. ”Gutterne,” som Aicha hjertevarmt kalder dem, udviste meget mere socialt overskud, end jeg havde forestillet mig, at hjemløse mennesker i en ofte meget svær situation ville have. YouPeople brød altså igen mine fordomme.